Trädgård och änge

Trädgård med humlestörar

I slutet av 1820-talet ägde skiftet rum då det beslutades att en av Vike-parterna skulle flytta öster om den gamla landsvägen = det som nu är Vike Minnesgård. Mangården stod nybyggd för inflyttning 1833. Ladugården med bular är förmodligen till stora delar hitflyttad från andra sidan den gamla vägen liksom växter i köksträdgården. Humlestörarna här är månghundraåriga och den ingår i Alnarps samlingar som exempel på gotländsk humle. 
Under lång tid fungerade trädgården som en del i självhushållet med kål, lök, bönor, rotfrukter och örter för medicinalt bruk och kryddning.

Runt 1950 dog de tre syskonen som var de sista som brukade och levde på gården. Romells köpte den och bildade stiftelsen. De jobbade intensivt med att restaurera byggnaderna, men hann förmodligen inte med trädgården.
1985 kom Ingeborg Vatheur till gården och gjorde genomgripande förändring av trädgården. En viktig inspirationskälla för henne var Hildegard van Bingen och en örtagård skapades. I rutor växte sedan örter för teer och hälsokurer, och hon gjorde en noggrann karta.
Så gick åren och trädgården blev i perioder mer eller mindre välskött. En trädgård kräver kontinuerlig omskötsel och i Vikes trädgård har tid, lust och kraft gått i vågor sedan syskonen död och den då slutade vara en viktig del av självhushållet..

Nu är det 2025. I Humlegården växer fortfarande ramslöken tidig vår som marktäckare, men när den vissnat och humlen började ta fart kommer samtidigt kirskålen. Liksom ramslöken har den odlats sedan årtusenden tillbaka. Nu är den en marktäckande plåga som vi försöker bemästra efter förmåga. I detta skede finns fortfarande rutor med grusgångar runt planteringsrutor som skapats som en efterföljd till Ingeborg Vatheur på 1980-talet. Vi koncentrerar oss på att bevara gamla örter som finns kvar samt att plantera in nytt som hör ihop med en gammal gotländsk strandgård men också klarar det nuvarande klimatets torka. Vi har ägnat en ruta åt lin – detta för att det i ladugården finns kvar två linbråkar som den förste husbonden på gården tillverkat 1861.
Vissa ägnar många timmars arbete i trädgården och vi behöver vara många som hjälps åt att t ex bekämpa kirskål och förstås tänka över trädgårdens fortsatta utformning. Välkommen!

Vår och höst har vi arbetsträffar vid Vike på tisdagar med början klockan ett och med fika vid tre-tiden/otendag. Du är varmt välkommen att delta!

Runt trädgården går en standtun. Det en gammal gotländsk och estländsk kringbyggnad. Först byggs en vanlig bandtun som bildar underlag. Över den reses korslagda trolar. Tunen ger skydd mot vind och snö, liksom nu för tiden rådjur. Rabbisen har tyvärr lätt att ta sig igenom, och älskar att gräva i jord som är nysådd. Standtunen mellan trädgård och den gamla vägen byttes ut våren 2024. Resten beräknas bytas ut under 2026..

Högården/änget ligger intill gården och trädgården.
Högården sköts på våren med fagning och i juli med slåtter och tillvaratagande av höet. Därefter betas den av lamm. Detta änge var ett av elva som fanns med vid beskrivningen av gården till 1699-års skattekarta. Högården finns kvar sedan dess – har alltså funnits i minst 400 år – och rymmer en variation av örter. En vandring genom Högården med kunnig från Gotlands Ängskommitté sker i år lördagen 28/6 med Turistföreningen som arrangör.
I den övre delen finns en krikonlund och äppelträd sedan Vikeån ombildades till kanal runt 1900. Då slutade ån att varje vår svämma över i änget.

Stigen genom Högård och strandskog leder till strandboden. Går du över stättan nere vid sjön och fortsätter norrut kommer du till Vike fiskeläge. Där kan du ta den medeltida vägen tillbaka till Vike minnesgård = sammanlagt cirka 1,3 km.
OBS har du hund med dig måste den vara kopplad och de grindar du öppnar ska du stänga efter dig.
God tur!