Agtaket

Agtaket på Vikes bulladugård – det längsta på Gotland på en sådan byggnad.

När Östra parten av Vike togs i bruk 1833 hade bulladugården agtak. Det ersattes med spån på 1880-talet.
1951 dog de sista som verkat vid gården och familjen Romell köpte in den. De bildade en stiftelse 1952: Stiftelsen Vike Minnesgård.
1954 såg familjen Romell till att det lades nytt agtak. Det omryftades 1973 och 1998.
Ersattes med nytt 2008 som omryftades 2015.

2 september 2023 var det dags för ny omryftning. Skador i taket reparerades genom att gammal ag drogs bort och ny ag fördes in och hela den övre delen byttes ut.

Vid halv åtta på lördagsmorgonen anlände Fårö Täckating med 23 personer – gamla och unga. Regnet hällde ner och de liksom vi från Vike samlades under ett av tälten som satts upp. Kaffe kokades för att hålla humöret uppe. Så började det avta och lite blått skymta på himlen. Efter ett tag var arbetet igång. (Foton Magnus Melin)


Täckatinget från Fårö och flera från Vike arbetade under ledning Åke Olsson.

Solen bröt fram och omryftningen gick bra. Det bjöds på kluckutei med bullar och kakor, Middag med kalops och drömtårta liksom otendag med saffransknutar och ännu mer kakor. För att inte tala om dricku som bryggts av Olav Lindahl i Gothem. Den var väldigt god.

Fem musiker var på plats och spelade. Folk kom och tittade. Härligt!

När hänglorna lagts på och dymlorna slagits in var det dags för kransen. Anna-Karin Renard och Åsa Jonsson klättrade upp för att fira – såsom traditionen bjuder:

Vid fyra tiden var det klart, och Vike-arbetslaget tog hand om allt vad som hörer till en omryftning i form av disk och undanplockning. Vi var mycket nöjda!